Sekret dobrego gulaszu węgierskiego
- 1,5 kg, karkówki wieprzowej
- 100 g smalcu
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 4 duże papryki czerwone
- 1 duża papryka zielona
- 8 cebul
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 2-3 łyżki mielonej wędzonej
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Cebule pokroić w cienkie piórka. Paprykę oczyścić i pokroić w cząstki Mięso pokroić w podobnej wielkości cząstki, obsmażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelni z tłuszczem lekko podsmażyć pokrojoną cebulę Cebulę z tłuszczem przekładam do garnka z mięsem. Na patelni podgrzać kolejna porcję smalcu i usmażyć wszystkie rodzaje papryki ciągle mieszając. Całość dodać do mięsa a do patelni dodać odrobinę wody, aby ostatecznie wypłukać resztę smaku i dodać do mięsa Do garnka dolać czerwone wino i wolno dusić do miękkości. Kiedy lekko zmięknie dodać pokrojoną paprykę (paprykę opcjonalnie można również podsmażyć na smalcu)
Azjatyckie BBQ – wolno pieczony boczek Char siu
- Ok 1,5kg boczku wieprzowego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżki ciemnego sosu sojowego
- Ok 3 łyżki wina ryżowego lub cherry
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka pasty chilli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soli
- 300g marchwi
- 2 główki bok choi
- 1 brokuł
- 1 bakłażan
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- łyżka miodu
- Odrobina oleju sezamowego
Składniki marynaty do mięsa połączyć w naczyniu – pozostawiając 3-4 łyżki do wykończenia dania. Pozostały dressing połączyć z łyżką miodu – powstała glazurą pokryć boczek podczas pieczenia. Zamarynowany boczek umieścić w piekarniku rozgrzanym do 240 C i opiec na złoto przez ok 30 minut obracając. Obniżyć temperaturę do 150 C na 90 minut. Warzywa: pokroić w podobnej wielkości cząstki i umieścić w piekarniku parowym lub nad parą na ok 15 minut. Przed podanie skropić dressingiem z octu ryzowego. Oleju sezamowego, miodu i sosu sojowego
Polędwiczka pieczona z ziołowym chimichurri
Składniki dla 4 osób:
- 2 polędwiczki wieprzowej każda ok 300g
- Ok 500g surowego boczku wędzonego w plastrach
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka siekanego czosnku
- Sól i pieprz
- 50g natki pietruszki
- 20g świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 2 młode cebulki
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 150g oleju
- świeżo mielona sól i pieprz
Mięso: oczyścić z błon, wymasować z przyprawami, zawinąć w boczek i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Idealnie, aby doprowadzić mięso do temperatury 63C wewnątrz. Chimmichuri - Umyć świeże zioła, posiekaj je i przełożyć do miski. Obierz i posiekaj czosnek, przełóż do miski. Umyj i posiekaj chili oraz cebulkę i dodaj do pozostałych ziół. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do ziół Dodaj oregano, ocet winny i olej – wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj sól i pieprz do smaku. Upewnij się, że ilość oleju jest wystarczająca, a konsystencja podobna do pesto, w razie potrzeby dodaj więcej oleju